
Breezeway-vinduet var et distinkt trekk på flere staute amerikanere, deriblant 60-tallets Mercury Monterey. Foto: Faksimile, Mercury-reklame
Noen av de mest enestående og oppsiktsvekkende bildesignene i historien har hatt snudd bakrute. I moderne tid har produsentene dessverre feiget ut og holdt seg til traustere løsninger. Her ser vi nærmere på bilene som viste oss at i bakvendtland, der kan alt gå an!
Det er bare en knapp håndfull bilmodeller gjennom historien som har overlevd konseptstadiet og kjørt ut av fabrikken med snudd bakrute. Disse har blitt kjent for ettertiden som designmessige trendsettere; individualistiske lyspunkter i en ellers svært så konform og tradisjonell bilbransje. Den mest kjente av dem alle, er den britiske folkefavoritten som også solgte godt her i Norge på begynnelsen av 60-tallet.
Ford Anglia 105E

Se, den flyr! Og det mange tiår før J.K. Rowling i det hele tatt tenkte på Harry Potter… Foto: Faksimile, Ford-reklame
Med over 10 000 solgte eksemplarer her til lands er dette bilen som gjorde fenomenet «snudd bakrute» kjent for Ola Nordmann. Ganske raskt ble vi klar over hvilke fordeler som fulgte med dette visuelt artige trekket: Den vinklede bakruta hindret at vinduet ble tilsmusset under kjøring, samt at snø aldri samlet seg og hindret sikten, slik en opplever på tradisjonelle bakruter. I en tid der varmetråder i bakruten var komplett science fiction, var dette en kjærkommen fordel gjennom vinterhalvåret.
Citroën Ami

De ser svært skeptiske ut, disse to franske fruene. Her er det ingenting å frykte! Ami er verdens koseligste bil. Foto: Pressebilde, Citroën
Denne fantastiske kultklassikeren har så mange kule designtrekk at det nesten er vanskelig å velge hva som er tøffest. Også her utgjør den snudde bakruten mye av særpreget, noe som framheves av takplaten som nesten fortsetter ut i luften over bakluka. Det ser nesten ut som bilen er i ferd med å kjøre fra sitt eget tak… Ikke alle ble helt bekvem med prislappen, dessverre – dette var jo tross alt bare en Citroën 2CV med nytt skall, med ganske mange tusenlapper lagt til på bunnlinjen. Rundt 700 stykker ble solgt i Norge mellom 1961 og 1978, de fleste i stasjonsvognutgave med «normal» bakrute.
Ford Consul 315

Her slår Ford et slag for likestillingen! «Klart damer kan vaske bil. Sett i gang!» Foto: Faksimile, Ford-reklame
I kjølvannet av suksessen med Anglia, valgte britiske Ford å prøve et lignende vågalt design på en litt større modell i 1961. Denne het Consul Classic, eller Consul 315 på eksportmarkedene. Med lignende snudd bakrute og flere andre oppsiktsvekkende detaljer lå alt til rette for at denne også skulle bli en innertier. Men slik ble det ikke: Salget tok aldri av og modellen ble erstattet av Corsair allerede i 1963 (en bil som heller aldri fikk helt den store oppslutningen). Noen få hundre eksemplarer kom likevel til Norge og en håndfull av disse finnes på veiene i dag.
Reliant Regal 3/25
Trehjuling-spesialisten Reliant var ikke snauere enn at de også prøvde seg med et Anglia-inspirert design på begynnelsen av sekstitallet. Modellen Regal hadde vært på markedet siden 1953, men fikk en fullstendig makeover før 1962-sesongen. Ny toppventilert motor, nytt stålchassis, og ikke minst et helt nytt design med snudd bakrute. Denne modellen var tilgjengelig gjennom hele 60-tallet og ble ikke erstattet av etterfølgeren Robin før i 1973.

Foto: Pressebilde, Reliant
Breezeway-modellene
Amerikanerne var svært tidlig ute med snudd bakrute, selv om det i noen tilfeller er litt juks ute og går. Den første USA-bilen med et designtrekk som minner om de kommende Anglia og Ami 6, var Mercury Turnpike Cruiser. Her var takstolpene vendt mot kjøreretningen, men selve bakruten var aldri «snudd». Den vinklet fortsatt samme vei som på andre biler. Det som derimot gjør den veldig kul, er det faktum at den var elektrisk og kunne senkes for optimal ventilasjon i kupeen.

Foto: Faksimile, Mercury-reklame, 1957
Den neste amerikaneren i rekken med Breezeway-vindu, var Lincoln Continental Mark III. Nå begynte bakruten å helle i riktig retning, og da Mercury Monterey ble tilgjengelig med Breezeway-løsningen i 1961, sto den i en pen vinkel – akkurat som på samtidige Anglia og Ami 6.
Spesialmodeller med snudd bakrute

En såkalt Minnow GT, spesiallaget av M.P.G. & H. Engineering i Surrey, England. Bilen var basert på en Mini pickup og ble ingen videre suksess. Foto: Racemini.net
Modellene jeg har presentert over var stort sett de eneste produksjonsmodellene som fikk denne løsningen. Men opp gjennom tidene har vi sett et utall kjøretøy, både på konseptnivå og som enkeltstående spesialmodeller, samt en rekke racerbiler, med snudd bakrute. Vi avslutter artikkelen med et lite utvalg av disse…
Her er enda et eksempel fra Pininfarina: 1956 Fiat 600 speciale.
Muligens den første bilen med slikt design?
LikerLiker