Forbikjøringsguide anno 1966

Forbikjoring_9

Bilde: Skjermdump, Youtube

Sliter De med et hissig temperament bak rattet? Eller er De i andre enden av skalaen, en trafikant som kjører for langsomt og forsiktig og skaper kø? I denne instruksjonsvideoen får De viktige råd og tips til hvordan De kan opptrå hensynsfullt i den hektiske trafikken. Se og lær!

Forbikjoring_8

Bilde: Skjermdump, Youtube

I 1965 nådde antallet trafikkdrepte på norske veier nye høyder. Bare på Trondheimsveien ut av Oslo og opp til Gjelleråsen så hele 82 skadde og to drepte på denne sesongen. Det gjorde at myndighetene følte de måtte ta grep. En av måtene å gjøre dette på, var å lage en instruksjonsvideo for hvordan en skulle oppføre seg i trafikken. Og da spesielt med tanke på forbikjøringssituasjoner.

Ulykke Trondheimsveien Oslo 1965

En av mange ulykker som skjedde på Trondheimsveien på begynnelsen av 60-tallet. Bilde: Arkivfoto, NAF

Oppdraget gikk til Pallas Film og regissør Finn Carlsby, som produserte flere informasjonsfilmer myntet på å øke bevisstheten rundt trafikksikkerhet. Dette var blodig alvor den gangen, men i dag kan vi lene oss tilbake og kose oss med flotte bilder av nydelige biler ispedd datidens fantastiske ordspråk.

Forbikjoring_4

Bilde: Skjermdump, Youtube

«Noen har en rolig egenrytme som gjør at de kjører langsomt. Disse må stadig se i speilet og kjøre slik at andre slipper forbi. Andre har en rask egenrytme, og kjører fort. Disse må lære å slappe av og ikke la seg irritere. Det er bedre å komme noe for sent enn ikke å komme frem i det hele tatt!»

Forbikjoring_3

Bilde: Skjermdump, Youtube

Se videoen og la deg inspirere til å bli en bedre medtrafikkant…

Forbikjoring_7

Bilde: Skjermdump, Youtube

2 kommentarer om “Forbikjøringsguide anno 1966

  1. Jeg husker godt alle ulykkene man kom over på 60-tallet. Det kan vel forklares med at veiene ble fylt opp med relativt ferske sjåfører og lite trafikkultur, – siden få hadde anledning til å eie bil før 1960. Herlig film om direktøren med Mercedes som på død og liv skulle forbi alle andre i trafikken. La for øvrig merke til at det var brukt tre forskjellige Mercedeser på turen, – en når de tok løs fra hjemmefra, en på hovedveien, og en etter krasjen 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s