Video: Eiere gjenforent med sin første bil etter 50 år

Gjenforening_4

Bildet til venstre er tatt vinteren 1965. Bildet til høyre er tatt på sensommeren 2014. Stedet er det samme. Foto: Privat / Stein Inge Stølen

Å undersøke historikken på veteranbiler kan være svært spennende. Men hva om en tok det et steg lenger? Hva om en sporet opp de tidligere eierne og lot de få oppleve sin gamle flamme på ny? Jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk med min 1957-modell Fiat 1100.

Fiat 1100_15

Foto: Stein Inge Stølen

Jeg er glad i Fiat. En gammel italiener er stort sett alltid morsom, rimelig og lettbetjent som veteranbil – så lenge en unngår rustfellene. Da jeg kjøpte min Fiat 1100 av en trivelig og omtenksom kar på nordvestlandet for en tid tilbake, ble jeg raskt engasjert i å finne ut hvor bilen hadde levd sitt lange liv.

Fiat 1100_2

Foto: Stein Inge Stølen

Etter litt detektivarbeid fant jeg ut at den ble registrert i Nord-Jarlsberg distrikt som ny i 1957, med Z-skilter. Der gikk den bare i noen få år før den havnet på Rjukan og fikk H-skiltene den har i dag. Fiatens første eier er dessverre ukjent, men jeg fant ut at den ble tatt i innbytte da vedkommende kjøpte ei ny Boble tidlig på 60-tallet. Da gikk to av Rjukans innbyggere til verkstedet som hadde Fiaten for salg og la penger på bordet.

Fiat 1100_5

Foto: Stein Inge Stølen

Dette var paret Sigurd og Svanhild Dalen. Et raskt nettsøk avslører at de fortsatt bor i det samme huset i Rjukan som de gjorde da de kjøpte bilen i 1964. Det begynte med et telefonnummer. Jeg måtte jo ta en prat med disse menneskene! Bare tenk alle de historiene de sitter på, om hvordan det var å eie bil i Telemark tidlig på 60-tallet…

Etter en koselig telefonsamtale ble et nytt tankefrø sådd: Sigurd og Svanhild, paret som kjøpte Fiaten som sin aller første bil for nøyaktig 50 år siden, lever i beste velgående. I samme hus, i samme bygd som bilen har kjørt mesteparten av sine kilometer. Det er ingen tvil. De skal gjenforenes.

Dette fører med seg andre utfordringer. Først og fremst må jeg være sikker på at den 57 år gamle bilen faktisk tåler å bli kjørt de 18 milene fra hovedstaden hvor jeg bor, til Rjukan. En 800-kilometers vestlandstur blir brukt som generalprøve. Her elimineres alle bekymringer rundt bilens holdbarhet; Fiaten tøffer ufortrødent uten en eneste feiltenning. Dette er ingenting å nøle på – her er det bare å kjøre!

Fiat 1100_20

Oslo – Årdal i Sogn tur/retur er ingen match for Fiatens velprøvde drivlinje. Her en liten rast på Hemsedalsfjellet. Foto: Stein Inge Stølen

Avtalen er enkel: Jeg skal kjøre hjem til Sigurd og Svanhild på Rjukan hvor kaffe, kaker og fotoalbum venter. Det burde vel være en smal sak. Eller?

PANG! H***ete! Hva skjedde? Jeg har kjørt 10 av de totalt 18 milene. Jeg skulle bare lene meg over og stenge passasjerdøra, som ikke hadde blitt lukket helt igjen etter siste stopp. Idiot! Dette er jo selvmordsdører! Selv om jeg bare kjørte i 40 kilometer er luftmotstanden mer enn nok til å rive tak i døra og vrenge den bakover. Neiiiii! Nå er sikkert både døra og siden på bilen ramponert!

Gjenforening_2

Det ser ille ut, men heldigvis var det bare en dørstopper som takket for seg. Det ble ikke så mye som en ripe i lakken! Foto: Einar Kleveland

Jeg slenger Fiaten inn på første og beste rasteplass, hopper ut og inspiserer skadeomfanget. Fordøra på passasjersiden har vridd seg nøyaktig 180 grader og står klint inntil bakdøra. Men hengslene ser rimelig hele ut? Dørstopperen har hoppet av, men det er bare å hekte på igjen. Jeg drar fordøra sakte ut og inspiserer skaden.

Hva er dette? Jeg finner ikke så mye som ei ripe i lakken! Begge dørene er like hele… hvordan er det mulig? Det smalt jo noe så inni granskauen. Og så ser jeg det: Fiat har designet bilen slik at håndtaket på fordøra og håndtaket på bakdøra treffer hverandre hvis uhellet skulle oppstå. Slik unngår en platekontakt mellom dørsidene, og håndtakene i krommet stål tåler en hel del. Ikke så mye som et merke! Jeg takker bilgudene, lukker passasjerdøra godt og fortsetter turen med åtte katteliv igjen…

Gjenforening_3

Turen ble dokumentert både med stillfotografi og levende bilder. Gjenforeningen ble et innslag første sesong av TV-serien «Panser», som gikk på lufta våren 2014. Her står videofotograf og produsent og nyter synet av gamle linjer… Foto: Stein Inge Stølen

Vel fremme i Rjukan er det bare å finne riktig husnummer. Paret bor i bygdas hovedvei, Sam Eydes Gate. Etter noen minutter ser jeg det: Høyre del av en gammel, trivelig tomannsbolig med hvitt platebelegg og brune tredører. Jeg svinger inn og tuter et par ganger. Døra åpnes og ut kommer et eldre par.

«Jeg kan ikke huske at den var sååå liten!» utbryter Svanhild idet hun kommer ned trappa mot bilen. Sigurd står bare og smiler. Fiaten står nå på samme sted som den sto for 50 år siden. Takket være omsorgsfulle eiere og pent bruk kan det se ut som om bilen ikke har eldes en dag siden 1964.

Gjenforening_1

Sigurd og Svanhild Dalen, tilbake i forsetet på sin kjære Fiat 1100. Foto: Stein Inge Stølen

Det er først nå at det går opp for meg hvor mye en bil opplever i løpet av et liv. Sigurd og Svanhild er et staselig par. Men de bærer likevel preg av å være godt oppi pensjonsalder. Svanhild er 78 år gammel og Sigurd har nettopp fylt 84. Det må være en utrolig spesiell følelse å se igjen sin første bil etter femti år, i tilnærmet identisk stand. Som å stirre inn i fortiden. En fortid full av gode minner og eventyrlige opplevelser.

I videoen under kan du se reaksjonen til Sigurd og Svanhild da de fikk se sin gamle venn…


Fiat 1100_9

Foto: Stein Inge Stølen

Fiat 1100_12

Foto: Stein Inge Stølen

Fiat 1100_6

Foto: Stein Inge Stølen

Fiat 1100_7

Foto: Stein Inge Stølen

En kommentar om “Video: Eiere gjenforent med sin første bil etter 50 år

  1. Tilbaketråkk: Nederlandsk prestesønn på veteranbiljakt i Norge | Husker du den bilen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s