Grombiler i hard kamp på isbane i 1979

Isbane 1979_6

To friske Volvo 142 skal få bryne seg på en barsk Chevrolet Camaro. Sistnevnte kjøres av Erik Brenna. I Volvoen med «24» på døra sitter Ola Rustad. Foto: Skjermdump, Youtube

Etter en kontroversiell hendelse under Rally Norge i 1971 ble rally totalforbudt i Norge fra 1972 til langt utpå åttitallet. Dette førte til at en annen motorsportgren fikk et uventet løft, nemlig isbaneløpene. Her får du se en sjelden fargefilm fra et friskt løp på Bjørkelangen i 1979!

Isbane 1979_2

En Simca Rallye 3 i friskt driv med Tore H Bratlie bak rattet. Foto: Skjermdump, Youtube

Vinteren nærmer seg med stormskritt. Det betyr en tid uten de helt store krumspringene på veteranbilfronten. Mange av oss tar med nyere kjøretøy ut på private isbaner for å få ut litt damp (gjerne en doning med firehjulstrekk og pustehjelp – billig terapi!), men ellers er det få høydepunkter å spore gjennom vinterhalvåret. Slik var det derimot ikke før i tiden.

Isbane 1979_1

Gunnar Kittilsen styrte sin Ford Escort RS 2000 trygt til seier. Foto: Skjermdump, Youtube

Helt siden bilsport ble et begrep i Norge en gang på tredvetallet har de raskeste og mest spennende løpene foregått på islagte vann på vinterstid over hele landet. Østensjøvannet, Jaren-vannet, Randsfjorden og Gjersjøen ble alle populære arenaer så fort isen var tykk nok til å kjøres på. Dette gjorde motorsport til en helårsaktivitet landet rundt, noe som økte populariteten og la til rette for en gryende racingkultur som bare skulle vokse de neste tiårene.

Isbane 1979_3

Det var ikke uvanlig at det gikk helt over styr for noen. Her havner Jan Johansens Opel Kadett GT/E på taket i en eksplosjon av nysnø. Foto: Skjermdump, Youtube

Vi håper det dukker opp flere slike videosnutter på Youtube i fremtiden! Hvis du skulle sitte på lignende opptak må du bare dele. Vinteren er lang og mørk og vi er mange som sitter sulteforet på nostalgisk bilunderholdning… I mellomtiden kan du se videoen under og kose deg!

Isbane 1979_5

John Unnerud var innom en hel rekke bilmerker i løpet av sin karriere. Her gjør han rent bord i en Golf GTI. Foto: Skjermdump, Youtube

En kommentar om “Grombiler i hard kamp på isbane i 1979

  1. Den såkalte «rallystoppen» som varte fra 72/73 til 85 var ikke et totalforbud mot rally, men et sett med myndighetskrav som gjorde det svært vanskelig å få tillatelse til å arrangere rally. Vinteren 73 ble det likevel kjørt såkalte nattbakkeløp, som var kamuflerte rally. I 1979 fikk NAF Asker og Bærum jr. tillatelse til et arrangement inne på militærområdet Terningmoen på Elverum. I 1982 arrangerte KNA Kongsvinger det første rallyet utenfor «inngjerdet» område på Finnskogen. Fra årskiftet 84/85 ble det åpnet for større rallyarrangementer og kjøring på offentlig vei igjen.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s