Støtt restaureringen av Alexander Dale Oens Samba-buss!

Alexander Dale Oen var stolt av sin Samba, innkjøpt fra USA. Foto: Hel Ved / Samboen.com / Erik Hagesæter

De fleste av oss kjenner til Alexander Dale Oens historie. Norges største svømmetalent som fikk hjertestans og døde brått. Han ble bare 26 år gammel og etterlot seg stor sorg både blant familie, venner og hele idretts-Norge. Men han etterlot seg noe annet også: En halvrestaurert Volkswagen Samba.

Alexander Dale Oen_Tidlig_3

Her er Oen godt i gang med det tunge restaureringsarbeidet. Foto: Ingolf Oen

Sambabussen er folkevognbuss-kjennernes hellige gral; en sjelden doning med vinduer «overalt» og en helt spesiell sjarm. Da er det kanskje ikke så rart at også Volkswagen-entusiasten Alexander Dale Oen gikk og drømte om akkurat denne modellen. Han fikk tak i et slitent eksemplar fra Statene som han bestemte seg for å restaurere for egne penger.

Dessverre gikk det ikke slik. I 2012 mistet Oen livet under en svømmesamling i Flagstaff, Arizona. Han døde brått og uventet, bortgangen skapte sjokkbølger gjennom hele idrettsmiljøet. Men det var ikke bare i dette miljøet Alexander Dale Oen hadde markert seg. Derfor var det mang en veteranbilentusiast som felte en tåre da det ble kjent at Oens kjære Volkswagen Samba nå sto halvferdig på et lager og sannsynligvis ville bli solgt som den sto, uferdig og i deler.

Alexander Dale Oen_12

Dugnadsgjengen Hel Ved i hjembygda Øygarden i Hordaland har bestemt seg for å fullføre Alexander Dale Oens prosjekt. Foto: Hel Ved / Samboen.com

Dette fant ikke Sune Solberg og resten av dugnadstroppen «Hel Ved» seg i. Kameratgjengen fra Volkswagen-miljøet i Hordaland hadde lovet å hjelpe svømmestjernen med prosjektet før han gikk bort. Dette løftet skulle de holde.

Under følger utdrag av Hel Veds egen prosjekthistorie, hentet fra nettstedet Samboen.com. All tekst og bilder er lånt av Sune Solberg / Hel Ved. Gå inn på Samboen.com og støtt prosjektet du også!

Alexander Dale Oen_6

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Prosjekt Samboen

I Øygarden bodde det som kjent en ivrig Volkswagen-entusiast, Alexander Dale Oen, som tidlig kapret seg en 23 vinduer Samba fra statene etter å ha satset sparepengene på en drøm annonsert på The Samba. Bussen med de mange vinduene kom til Norge i en kontainer i 2007. En 1960 Samba i rufsen forfatning, men uansett en Samba. Bilen hadde fått litt ekstra medfart i turen fra USA grunnet dårlig stropping, og det var en litt skuffet eier som så at den hadde fått seg «nye» bulker på turen over.

Alexander Dale Oen_Tidlig_1

Foto: Ingolf Oen

Uansett, noe kompensasjon fra fraktselskapet ble det ikke så det var bare å tenke fremover og begynne å samle inn deler til restaureringen. Disse innkjøpene gikk litt i rykk og napp ettersom pengene var tilgjengelige for hobbyen, men etter noen år var mye på plass. I mellomtiden ble bussen satt i en vendbar rulle og sandblåst.

Senere ble bussen påbegynt og en rekke grønne sveisedeler fra Gerson ble sveist på plass av Ingolf Oen (far til Alex) sammen med Alex. Når sveisejobben var ferdig skulle en sponsor av Alex ta over stafettpinnen med å rette karosseriet. Alex handlet en ny brukt front og nye sider å få et best mulig sluttresultat.

Alexander Dale Oen_2

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Det er ikke hver dag vi diskuterer «Samba 23 Windows» her i Bergen. En slik bil er for mange den ultimate luftkjølte drømmen. Et ikon på tusener av t-skjorter og plakater med de gjenkjennelige takvinduene og Deluxe-trimmen på sidene. En kombinasjon av enkelhet, funksjonalitet og ikke minst en blendende skjønnhet. Vi lovet Alex å hjelpe han med Sambaen så snart sveisingen var ferdig og lakkeringsfirmaet hadde lakket bilen. Da skulle vi få den på veien selv om Alex hadde tett oppunder 250 reisedager i året og OL i London kom nærmere og nærmere.

Den 30. april 2012 endret alt seg med Alex sin alt for tidlige bortgang.

I ettertid har forståelig nok fokuset på Sambaen endret seg, og familien har vært veldig opptatt av å få i gang stiftelsen The Dale Oen Experience som skal hjelpe barn og unge til å oppleve mestring i spenstige omgivelser, å gi dem opplevelser og skape engasjement.

Alexander Dale Oen_17

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Mange fra boblemiljøet i Bergen deltok i fjor på en rekke dugnader til inntekt for denne stiftelsen. Vi ville bidra for Alex og hjelpe broren i gang. 50.000 kr ble samlet inn og beløpet dekket interiøret i det nye Dale Oen Senteret de åpnet i fjor høst. Utallige timer ble også lagt ned på dette senteret i forkant av åpningen, av frivillige.

Alexander Dale Oen_5

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Familien har vært utrolig takknemlig for denne hjelpen og setter pris på engasjementet fra miljøet rundt Alex sin hobby. Den grønne oval-boblen til Alex ble som kjent solgt til Thomas Sverdrup i VWACB, og er heldigvis å se i boblemiljøet i Bergen, men Sambaen ble stående på lager.

Vi har vært fast bestemt på å stå ved løftet vårt om å hjelpe Alex med å få bilen på veien. Et løfte er et løfte.

Alexander Dale Oen_11

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Etter nå å ha drøftet dette med Dale Oen familien har vi fått et stort JA fra dem på å få bilen ut av lageret og tilbake på veien igjen. Alex skaffet til veie det meste av deler, men listen er fortsatt lang på hva vi trenger for å få bilen ferdig. Det kan nevnes: motor, interiør, ledningsnett, felger, dekk, lister, gummipakninger, rulletak og mange hundre sveisetimer.

Alexander Dale Oen_8

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Når bilen er ferdig skal den knyttes opp mot arbeidet til The Dale Oen Experience og ikke minst profilere dem på ulike arrangementer rundt om i Norge. Dette betyr i praksis at Vårmønstringen, Bug Out, GTR, SCC, Bore etc. skal få besøk av en strøken Samba fra miljøet rundt VWACB.

Alexander Dale Oen_7

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Så hvordan skal vi få dette til? Vi ønsker å mobilisere frivillige til dugnadsjobber. I juni i forbindelsen med flyttingen av Høyskolen i Bergen har vi tatt på oss flyttejobber store som små i regi av dugnadsgjengen Hel Ved. Når Statoil i Bergen flytter inn i sitt nye bygg skal vi flytte hundrevis av arbeidsplasser til det nye bygget. Disse flyttejobbene er en enkel og sosial måte å få inn penger til prosjektet og er vi mange blir det en god slump penger hver gang. Vi har fått noen og søker selvfølgelig også etter sponsorer som kan bidra på ulike måter, men store deler av jobben må vi belage oss på å gjøre selv.

Alexander Dale Oen_16

Foto: Hel Ved / Samboen.com

Å få Sambaen på veien igjen og la stiftelsen få et ikon og en drøm som Alex ikke fikk realisert er målet.

Et løfte er et løfte.

Støtt Prosjekt SambOen du også!

AlexanderDaleOen_Tee

Ved å støtte Prosjekt Samboen, får du denne eksklusive t-skjorten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s