Dagens lykkepille: DAF 55

DAF 55_5

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

Det er ikke mange bilmerker som stammer fra Nederland. Det mest kjente i moderne tid, er Spyker. Men det er ikke lenge siden det gikk et firesifret antall biler fra treskoens hjemland i Norge. DAF ble markedsført som en bil med gode vinteregenskaper. og ikke minst: Variomatic!

DAF 55_3

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

Variomatic er en reimdrevet trinnløs girkasse som på mange måter var forgjengeren til den moderne CVT-kassen. Her slapp en å gire i det hele tatt, det var bare å tråkke pedalen i bunn og la teknikken ta seg av kraftfordelingen. Et artig biprodukt av dette patentet var at bilen gikk like fort bakover som forover..!

DAF Reklame_1

DAF 55s forgjenger, Daffodil. Foto: Faksimile, DAF-reklame 1964

Girkassen ble utviklet av den nederlandske ingeniøren Hub van Doorne og ble tatt i bruk allerede i 1958 på DAFs aller første personbil, lille 600. Flere modeller fulgte, alle med Variomatic. Bilen på bildene er en av modellene som var vanligst her i Norge på 60- og 70-tallet; DAF 55 – en modell designet av italienske Giovanni Michelotti. Dette eksemplaret ble kjøpt ny på Ørsta i 1972 og har stått stille i mange år i påvente av en overhaling.

DAF 55_7

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

DAF 55_8

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

DAF 55_9

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

Nå har den omsider fått all omsorg den fortjener og fremstår som helt tipp topp både teknisk og kosmetisk. Dette er en veldig sjelden bil på norske veier i dag, noe som bare gjør den rare nederlenderen enda mer interessant. Bård Risan har forbarmet seg over denne autentiske nederlenderen, som nå står og frister i Rud Vintage Garages lokaler.

1975 Volvo 66

Foto: DAF / Volvo-pressebilde

DAF 55_4

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

Modellen ble bare produsert til 1972, da den ble erstattet av DAF 66 – denne også tegnet av Michelotti – som igjen byttet navn til Volvo 66 i 1975 da svenskene kjøpte det nederlandske bilmerket. En nederlandsk-svensk bil med italiensk design, som kjører like fort i revers som forover. Teoretisk opp mot 145 km/t..! (Anbefaler på ingen måte å prøve…)

DAF 55_1

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

DAF 55_2

Foto: Bård Risan / Rud Vintage Garage

DAF Reklame Norge_3

Foto: Faksimile, DAF-reklame, sent på 60-tallet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s