Europas flotteste vintage-butikk?

Bottanelli_31

Foto: Stein Inge Stølen

Man kan snuble over mye rart når en utforsker småveiene på kontinentet. Som for eksempel butikken Mobili Bottanelli. På utsiden ser det ut som en sedvanlig bruktsjappe; på innsiden finnes et fantastisk nostalgisk skattkammer. Hvis du er ute etter unike pyntegjenstander til garasjen, bør du planlegge en visitt…

Bottanelli_1

Foto: Stein Inge Stølen

Det er sommerferie. Late dager. Bilen er fullpakket og befinner seg på småveiene nord i Italia, på vei fra Iseo-sjøen til Stelviopasset. Omtrent halvveis passerer jeg den lille landsbyen Capo di Ponte, og her får jeg øye på noe uventet.

Som vanlig er det en bil som har fanget oppmerksomheten min. Men det var ingen italiensk skjønnhet som fikk hodet mitt til å snu seg. Tvert imot: I speilet ser jeg en 70-talls Dodge Coronet politibil, i grønne og hvite farger og sheriff-emblem på døra. Nysgjerrigheten er vekket. Jeg må snu – dette krever nærmere undersøkelser…

Bottanelli_2

Foto: Stein Inge Stølen

Det som på overflaten kan virke som en helt vanlig «hva slags bil var egentlig det der»-digresjon, skal vise seg å bli en oppdagelse som jeg vil huske så lenge jeg lever. Dodge’n er interessant nok i seg selv, med Minnesota-skiltplater og emblemer fra Chickasaw County Sheriff Office. Det virker derimot som om den er parkert som lokkemat foran butikken «Mobili Bottanelli» – et kjent virkemiddel for å tiltrekke seg turister. Men dette er ikke akkurat en typisk turistby, heller ikke en spesielt trafikkert vei. Jeg bestemmer meg for å ta en fem-minutters kikk, bare for å tilfredsstille nysgjerrigheten.

Bottanelli_5

Foto: Stein Inge Stølen

Så fort jeg er innenfor døra, forstår jeg at dette ikke blir en rask femminuttersvisitt. Sanseorganene blir umiddelbart overveldet av alle de interessante detaljene. Butikken har et tydelig USA-stempel, men har også andre interessante elementer, som blant annet en hel seksjon dedikert til antikke Berkel-kjøttkuttere. Disse elegante innretningene er kjent for førsteklasses kvalitet, en slags Ferrari blant kjøttkuttere. Å skjære opp Cerrano-skinke med en klassisk Berkel-maskin, er noe italienerne er villige til å betale mye penger for.

Bottanelli_4

Foto: Stein Inge Stølen

Coca Cola-sameobjekter krydrer lokalet i alle bauger og kanter. Og dette er ikke vanlig hyllevare. Her står totalrestaurerte, klassiske Cola-kjøleskap, kjølebokser, sjeldne skilt og reklamer og Cola-møbler i alle mulige fasonger fra forskjellige epoker. Så runder jeg hjørnet og blir møtt av en halvsirkel bestående av fullt fungerende jukebokser. I midten av halvsirkelen står en rålekker radiobil med kromdetaljer og Cadillac-aktige frontlykter.

Bottanelli_8

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_29

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_26

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_28

Foto: Stein Inge Stølen

Like ved står noe svært interessant; en treboks med glasslokk og messingdetaljer. «The Official Sweepstakes», kan jeg lese på fronten. Dette er en slags hesteløp-simulator, en av de tidligste spilleautomatene som noensinne ble konstruert. Under glasset kan en se et ruletthjul med åtte veddeløpshester i ring rundt sentrum. Ved å putte på penger og vedde på en hest, kan en vinne en av flere fargerike tyggegummikuler som spyttes ut som gevinst. Et fantastisk samleobjekt fra 30-tallet i utrolig god stand.

Bottanelli_25

Foto: Stein Inge Stølen

Så får jeg øye på trappen. Først ser det ut som den fører ned til et lager. Men en ansatt ved butikken ser nysgjerrigheten min og skrur på lyset. «Det er bare å gå ned», sier den unge gutten på gebrokkent engelsk. Jeg forserer trappetrinnene med andakt og stiger ned i det som bare kan kalles garasje-entusiastens aller helligste.

Bottanelli_27

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_23

Foto: Stein Inge Stølen

I et par minutter blir jeg bare gående rundt i det digre kjellerlokalet med åpen munn og bare måpe. For et sted! Hele etasjen er innredet som en amerikansk diner, med skikkelige sittesofaer og bord med polerte stålkanter. På alle vegger henger det sjeldne plakater, skilt og reklameartikler fra 40-, 50- og 60-tallet. Fargene rødt, hvitt og blått går igjen i tak, vegger og møblement.

Bottanelli_12

Foto: Stein Inge Stølen

Et hjørne av lokalet er dedikert til antikke foosball-bord. Treverkets aldring og slitasjen på de små spillerne avslører at dette ikke er reproduksjoner. Rommets eldste bord viser seg å være fra 1928, mens det nyeste er fra 1966. De fleste er fra 40-tallet og er i utrolig bra stand.

Bottanelli_9

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_10

Foto: Stein Inge Stølen

Så kommer jeg til butikkens høydepunkt: Spilleautomatene. Bottanelli har uten tvil den mest imponerende samlingen av originale, klassiske flipperspill jeg noen sinne har sett. Det eldste, et lite spill kalt «Palm Beach» med treramme og bein, er rundt 80 år gammelt. Til tross for å stamme fra mer konservative tider, kan en se lettkledde bikini-damer på bildene. En hel drøss med lekre flipperspill fra 50- og 60-tallet pryder lokalet. Noen moderne er også å se, men de er få.

Bottanelli_16

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_14

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_15

Foto: Stein Inge Stølen

Midt mellom flipperspillene står enda flere og langt mer spennende maskiner. En mini-bowlebane fra 50-tallet, komplett med flere kuler og små kjegler, dartspill, skytespill fra 50-tallet, og ikke minst et av de kuleste bilspillene jeg har sett. Det franske spillet fra 1958 ser ut som et flipperspill fra avstand. Når du kommer nærmere, legger du merke til det svakt ovale rattet på fronten (som ligner mistenkelig på rattene du fant i 50-tallets DKW-er), og girspaken.

Bottanelli_20

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_22

Foto: Stein Inge Stølen

Spillet bærer navnet «World Rally» og avbilder en fargerik rundkjøring med en fransk politimann som lusker i buskene og venter på hissige bilister med tung gassfot. Under glasset i spillebordet er en liten oval bane med en herlig, rød Citroën DS. Spillet var dessverre ikke koblet til, så vi fikk ikke testet det… Neste gang?

Bottanelli_21

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_24

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_19

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_18

Foto: Stein Inge Stølen

Det viser seg etter hvert at Mobili Bottanelli ikke bare er en formelig godtebutikk for alle med vintage-interesse; det er faktisk en av verdens mest velrennomerte forhandlere av vintage-artiker og samleobjekter. På veggene i første etasje henger bilder av eier og innehaver Gianpaolo Bottanelli sammen med diverse celebre personer.

Bottanelli_3

Foto: Stein Inge Stølen

Ideelt sett skulle jeg ha tatt turen med en tom varebil og full lommebok, slik at noen av disse herlighetene kunne ha blitt med meg hjem til moderlandet. Når sant skal sies, har jeg verken stor nok garasje eller romslig nok økonomi til å forsvare en investering i slike kostbare herligheter.

Bottanelli_33

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_30

På veggen finner vi en stilig karikatur-montasje viet til Formel 1 1976. Det er verdt å påpeke at kunstneren har glemt en svært viktig detalj. Vinneren Niki Lauda hadde dessverre ikke et så plettfritt ansikt etter ulykken på Nürburgring samme sesong, som kostet ham det meste av ansiktshuden og det ene øret. Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_6

Foto: Stein Inge Stølen

Men: Etter noen år som motorjournalist har jeg fått besøke mang en garasje i det ganske land med høy stilfaktor både på biler og innredning. Derfor regner jeg med at noen og enhver kan finne det interessant å legge Europa-turen innom denne fantastiske, diskrete bruktbutikken i Capo di Ponte. Synes du turen blir for lang og formålet for snevert, hjelper det kanskje å vite at både det populære feriemålet Garda-sjøen og fantastiske Stelvio nasjonalpark med sine herlige kjøreveier bare ligger et par timer unna… God tur!

Bottanelli_32

Foto: Stein Inge Stølen

Bottanelli_34

Foto: Stein Inge Stølen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s