13 000 historiske bilder nå tilgjengelig i Møllers digitalarkiv

Moller Digitalarkiv Lansering_13

En formidabel nettbasert lekekasse for de av oss som synes gamle bilder av gamle biler er tøft. Hvis du ikke er interessert i Volkswagen, har du heller ingenting å frykte. Bildebasen rommer et stort spekter av bilmerker og modeller. Foto: Skjermdump, http://www.mollerarkivet.no

Det er dessverre mange spennende og viktige bilder som forsvinner på dynga når et firma tar storopprydning i arkivene. Heldigvis har Møllergruppen tatt grep: De har gått gjennom sitt rikholdige historiske arkiv, digitalisert tusenvis av bilder og dokumenter og lansert en medieportal til fritt bruk!

Moller Digitalarkiv Lansering_5

To av Møllers egne historiske kjøretøy; til venstre står Norges eldste norsksolgte Boble, en flott 1949-modell. Til høyre en 1953 Volkswagen Type 2. Foto: Stein Inge Stølen

Kort fortalt: Dette er et digitalt mekka for alle nordmenn med nostalgisk bilinteresse. Her kan du få timene til å forsvinne som dugg for sola hvis du først setter av litt tid til å utforske arkivet. Noe har vi allerede utforsket tidligere på dette nettstedet, som disse fantastiske bildene av bilforhandlere fra hele landet.

Moller Digitalarkiv Lansering_12

Jon E. Røhrt er ansvarlig for Møllers bedriftskultur og historie, og er mannen bak Møllers digitalarkiv. Foto: Stein Inge Stølen

Det er Jon E. Røhrt, ansvarlig for Møllers bedriftskultur og historie som har vært initiativtaker og primus motor bak prosjektet. Han må sies å ha en svært ålreit jobb, siden han i tillegg til å foreta spennende arkivdykk også har ansvar for Møllers flåte av historiske kjøretøy.

Moller Digitalarkiv Lansering_4

På pressekonferansen var «noen» mer interessert i bilene som sto utstilt bakerst i lokalet, enn selve presentasjonen… Foto: Stein Inge Stølen

Disse inkluderer blant annet Norges eldste norsksolgte Boble (en 1949-modell), en 1953-modell Volkswagen Type 2, en strøken førstegenerasjons Passat og en like strøken Golf MK1, begge fra 1977. Hele familien sto utstilt under pressekonferansen på Frysja, som vi forståelig nok ikke klarte å holde oss unna…

Moller Digitalarkiv Lansering_2

1977 Volkswagen Passat, solgt ny i Molde av ei dame bosatt i Isfjorden. Siden 2009 har den vært en del av Møllers historiske samling. Foto: Stein Inge Stølen

Det er ingen tvil om at et slikt digitalarkiv har en verdi som strekker seg langt utover firmaets grenser. Dette er et vindu inn i fortiden, et unikt innblikk i hvordan bilparken og hverdagen generelt i Norge var fra 30-tallet og helt frem til nå. Arkivet rommer bilder, videoer, reklamer og brosjyrer fra hele Møllers historie, som strekker seg fra førkrigstiden med Dodge-import, til krigsdagene da firmaet livnærte seg på salg av vedgassgeneratorer, frem til Bobla tok over verden og førte Volkswagen, og derfor også Møller, inn i den posisjonen de har i dag. Her får du en liten smakebit. Får du lyst på en større dose, er det bare å gå inn på www.mollerarkivet.no og slå seg løs!

Volkswagen Biltransport Sorenga 1963

Volkswagen-biltransport på Sørenga i 1963. Foto: Møllers Digitalarkiv, http://www.mollerarkivet.no

Møller Nord Tåsen ca 1965

Møller Nords lokaler på Tåsen, cirka 1965. Foto: Møllers Digitalarkiv, http://www.mollerarkivet.no

Møller Nord Veitvet 1969

En stolt bilklargjører på Veitvet i 1969. Foto: Møllers Digitalarkiv, http://www.mollerarkivet.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s