Dagens lykkepille: Pontiac Firebird

Pontiac Firebird_4

Muskelbiler fra sekstitallet får hårene til å reise seg i nakken på enhver bilentusiast. Det gjør også at prisene er i ferd med å nå astronomiske høyder. Likevel finnes det en glemt modell blant grombilene. Og nå ligger et sjeldent eksemplar med norsk historikk til salgs for en fornuftig pris..!

Pontiac Firebird_6

Modellen vi snakker om er første generasjon Pontiac Firebird. Dette var utgaven som kom før «Smokey and the Bandit»-varianten som MK2 vanligvis er kjent som, en utgave som etter min mening både er tøffere og penere enn sin mer kjente arvtaker.

Pontiac Firebird Reklame_1

Firebird MK1 kom i skyggen av bilen den delte plattform med; Chevrolet Camaro. Sammen med Firebird skulle GMs nye «Pony Car» ta opp kampen med Ford Mustang og den nye plattformtvillingen Mercury Cougar. Dette var i den beste tiden i amerikansk muskelbilhistorie, like før oljekrisen. Da var det bare snakk om to ting: Kubikk og hestekrefter.

Pontiac Firebird_3

Pontiac Firebird_5

Derfor var både Ford og GMs ponnibiler tilgjengelig med digre, kraftige V8-maskiner. Et kappløp som vi med rette kan si at Ford vant da de dro frem sin Mustang Boss 429, et monster av en doning som aldri kommer til å bli overgått i ren råskap med sin sjuliters V8 på godt over 500 hestekrefter.

Pontiac Firebird_7

Pontiac Firebird_2

Men også de «vanlige» V8-motoriserte ponnibilene var gromme på denne tiden. Noe som førte til at også noen eksemplarer havnet i Norge, vanligvis på bruktimportmarkedet. Dagens lykkepille er en av disse. Historien bak eksemplaret har selgeren lite informasjon om, annet enn at den fant veien til Norge en februardag i 1970, to år etter at den rullet ut av fabrikken i Ohio.

Pontiac Firebird_9

Pontiac Firebird_10

I dag fremstår den som et ryddig og lett modifisert eksemplar med femliters V8 under panseret og smakfulle oppgraderinger her og der. Helheten fremstår likevel som ganske original og tidsriktig. Med en prislapp på 150 000 kroner vil det garantert ikke ta lang tid før bilen har en ny eier. Noe selgeren også kunne bekrefte; responsen hadde vært god og en frier skulle stå på døra hvert øyeblikk. Bli derfor ikke overrasket dersom bilen allerede er fjernet fra nettet når denne artikkelen står på «trykk»…

Pontiac Firebird_1

Pontiac Firebird Reklame_2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s