
Blindheimsvik Landhandleri; hvert eneste molekyl forflyttet 380 kilometer fra Vigra til Hunderfossen. Foto: Stein Inge Stølen
På Norsk Vegmuseum står et anonymt hus. De færreste er klar over at bygningen en gang sto på øya Vigra, 350 kilometer unna. Nå er Blindheimsvik Landhandleri gjenreist akkurat slik det var, til aller minste detalj. Hvis du spør veldig pent, får du kanskje en omvisning…

I høysesongen er landhandleriet i full sving. Her kan du kjøpe ekte varer produsert mellom 1950 og 1970, i tillegg til andre godsaker. Foto: Stein Inge Stølen
Statens Vegvesen blir ikke vanligvis forbundet med galskap og ellevill oppførsel. Likevel må det sies at de til tider finner på ting som strider mot all fornuft. Som da de i 1995 bestemte seg for å plukke ned Blindheimsvik Landhandleri, bit for bit, katalogisere hver eneste lille detalj, flytte hele sulamitten til Norsk Vegmuseum ved Hunderfossen i Lillehammer kommune – flere hundre kilometer unna – for så å reversere prosessen. Alt ble fotodokumentert og merket underveis slik at ingenting skulle gå til spille.
Ålreit, så er det ikke akkurat teleportering i den moderne vitenskapens forstand. Men prinsippet er det samme; å bryte ned et objekt til molekylnivå, forflytte det og sette det sammen på et helt annet sted. Dette er bare i mye større skala, over litt lengre tid. Men tid er jo som kjent relativt, derfor mener jeg dette er innafor. Statens Vegvesen leker med vitenskapens ytterpunkter.

Et flyfoto som viser landhandleriets opprinnelige tilhørssted, midt på øya Vigra. Foto: Stein Inge Stølen
Og før du hever pekefingeren og klager over at skattepengene dine har gått til et slikt absurd prosjekt; ta en titt på disse bildene, og ikke minst – se Statens Vegvesens informasjonsvideo under (OBS! På eget ansvar: Er du allergisk mot 90-talls sitcom-musikk, bør du vurdere å stå over).
Dette er et utrolig spennende og viktig prosjekt som er med på å bevare Norges moderne historie for ettertiden. Jeg donerer gladelig flere skattepenger til lignende stunt..! Men neste gang syns jeg de bør ringe meg først, så jeg kan få være med på prosessen…

Foto: Stein Inge Stølen

I tidsriktige arbeidsklær stiller betjeningen seg til disposisjon for alle som kommer innom. Foto: Stein Inge Stølen

Hyllene er fylt av tidsriktig snadder; fra skikkelig kandis til manufaktur av den gamle sorten. Foto: Stein Inge Stølen

Er det bare meg, eller var produkter generelt mer innbydende før i tiden? Foto: Stein Inge Stølen
Selv om butikken i første etasje er spennende nok i seg selv, er det leiligheten på toppen av trappa som pirrer mest. Når bygningen først skulle oppføres slik den sto på Vigra, sørget prosjektets ildsjeler for at hver bidige lille detalj ble plassert slik det var da de plukket den ned. Og da mener jeg alt, fra listverk, møbler og pyntegjenstander til aviser, bøker og bilder.

Foto: Stein Inge Stølen

I denne boken har fruen i huset notert butikkens regnskap. Her fra juli 1969. Foto: Stein Inge Stølen

Foto: Stein Inge Stølen

Denne avisen, datert 30. april 1992, lå på kjøkkenbordet da huset ble demontert i Vigra. Der ligger det også i dag, selv om kjøkkenbordet, kjøkkenet og bygningen rundt har forflyttet seg 380 kilometer. Foto: Stein Inge Stølen

På vei ut kaster vi et siste blikk gjennom vinduet, som kan by på mange fristelser… Foto: Stein Inge Stølen
Hvis du har lyst til å vite mer om Blindheimsvik Landhandleri, kan du se mer på Statens Vegvesens sider.
Bygningen står på Norsk Vegmuseum, rett ved Hunderfossen Familiepark i Lillehammer kommune.
Spennende!
Har vokst opp i denne butikken og var mye på besøk hos tante og onkel.
LikerLiker
Nei, så artig! Har du besøkt bygget på Hunderfossen? Det må vel være en spesiell opplevelse!
LikerLiker
Veldig intressant å få sjå korleis det blei flytta. Bruker å stoppe ved Veimuseet så ofte som råd. Det er reine meditasjonen å rusle rundt der,og bli minnt opp igjen om korleis ting var før.
LikerLiker