
Foto: Stein Inge Stølen
«Hverdagsbilen» Renault 8 kunne med enkle grep gjøres sprekere og kvikkere, og på toppen av næringskjeden tronet R8 Gordini.

Foto: Stein Inge Stølen
Forgjengeren Dauphine hadde bare rukket å være i salg noen få år før Renault bestemte seg for å introdusere et alternativ, som i praksis skulle bli oppfølgeren. Denne ble kalt R8 og hadde en helt ny 1-liters motor på 44 hestekrefter og skivebremser rund baut – noe som på den tiden var revolusjonerende. Interiøret var mer romslig enn hos forgjengeren, til tross for at bilen faktisk var hakket smalere enn Dauphine.
Det ble tidlig klart at R8 fungerte bra – ikke bare på gata, men også i løpssammenheng. Hekkmotor og lav vekt var allerede en favoritt blant racing-gutta, og her fikk du begge deler i tillegg til en palett med sterkere motorer. Først ut var 8 Major som kom i 1964. Denne hadde 1,1-liters motor og 50 hestekrefter. Og så tok Amedeo Gordini over…

Foto: Stein Inge Stølen
Monsieur Gordini var opprinnelig italiensk, men hadde slått seg opp i Frankrike som produsent av racingbiler og oppfriskede gatebiler. Amedeos divisjon hentet ut hele 90 hestekrefter fra den lille 1,1-literen, noe som ga R8 et enormt racingpotensiale. Og seierne veltet inn.

Foto: Stein Inge Stølen
Her i Norge var det spesielt «Spydeberg-Ekspressen» John Unnerud som skulle gjøre R8 Gordini kjent. Han kjørte til sammen tre forskjellige eksemplarer til hele 29 førsteplasser mellom 1965 og 1968. I 1967 og 1968 ble det faktisk totalseier i Rally-NM bak rattet på en blå R8 Gordini.

Foto: Stein Inge Stølen
Det er ingen tvil om at Unnerud var en talentfull sjåfør med total mangel på dødsrespekt, men han hadde åpenbart et svært riktig verktøy også. I den siste varianten kalt R1135 (med 1,3-liters motor) hadde Gordinien hele 104 hk fordelt på 820 kilo fra fabrikk. I løpssammenheng skremte de nok adskillig flere gamper ut av stussen.

Foto: Stein Inge Stølen

Foto: Stein Inge Stølen
Forresten: Hvis du ønsker å se skjønnheten i levende live, står den for tiden utstilt på bilmuseet «Kultur på hjul» på Fornebu. Absolutt verdt et besøk, både for å se denne bilen og samlingen generelt.