Norsk dokumentar om sekstitallets rånerkultur

Ungdom og bil_10

Foto: Skjermdump, Youtube

Husker du uttrykk som «Grava» og «Hjulet»? Det var sosiale sentrum for motorinteressert ungdom på 60- og 70-tallet. I dag er Hjulet lagt ned og Tyrigrava Kro lever på lånt tid. I denne dokumentaren fra 1965 får du et unikt innblikk i kulturen rundt disse institusjonene. Kjør film!

Ungdom og bil_3

Foto: Skjermdump, Youtube

«Raggar? Nehei! Da har du kommet til feil mann, gitt! Jeg skal si deg en ting, jeg… En raggar, det er en sånn fyr som gir faan i alt som er, og bare surrer og roter. Han er en lasaron, vet du, som har bil!»

Utsagnet kommer fra Jarle Pedersen, bil- og vognlakkermester ved Bilservice AS, som på kveldene koser seg i sin ombygde amerikaner. Han forteller at den ble hans for bare 4000 kroner, mens han har brukt over 10 000 på den siden kjøpet – minst 100 000 kroner i dagens verdi.

Ungdom og bil_9

Foto: Skjermdump, Youtube

Pedersens kommentar og mange andre interessante betraktninger er å finne i denne fantastiske dokumentaren fra 1965 laget av Dag Klippenberg; en uortodoks og interessant film som kommer under huden på et fenomen som var svært utbredt i hovedstaden på sekstitallet. Her er det bare å sette seg tilbake og bli med på Grava og Hjulet sammen med gjengen!

Del 1 finner du her: 

Del 2 er her:


Ungdom og bil_8

Foto: Skjermdump, Youtube

Ungdom og bil_7

Foto: Skjermdump, Youtube

Ungdom og bil_2

Foto: Skjermdump, Youtube

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s