Dagens lykkepille: Vauxhall Viva HA

Vauxhall Viva HA_7

Foto: Jonas Berg

I dag er Vauxhall bare et annet ord for Opel, med få unntak. Men i gamle dager var det mange forskjeller, selv om de fleste modellene ble utviklet i samarbeid. Derfor finnes det flere flotte og unike Vauxhall-modeller, hvis en skrur klokka litt tilbake. For eksempel lekre Viva HA.

Vauxhall Viva HA_3

Foto: Faksimile, Vauxhall-reklame

Viva var Vauxhalls første seriøse forsøk på å skape en kompakt familiebil. På andre siden av kanalen gjorde Opel det samme og lanserte Kadett A høsten 1962. Året etter sto britenes variant klar, en bil de kalte Viva. Likhetene var der, men samtidig hadde tyskerne og britene tatt svært ulike valg – spesielt på designfronten.

Vauxhall Viva HA_1

Foto: Faksimile, Vauxhall-reklame

Vauxhall Viva HA_5

Foto: Faksimile, Vauxhall-reklame

Mens Kadetten fikk et svært lite og nett karosseri, valgte britene å gi Vivaen et mer voksent preg. Den ble lavere og bredere enn Kadetten, noe som ga inntrykket av at bilen var større enn sin tyske tvilling – noe som ikke var tilfelle. De delte samme akselavstand og lengde og det Vivaen vant i bredden når det gjaldt innvendig plass, tapte den i høyden mot Kadetten.

Vauxhall Viva HA_8

Foto: Jonas Berg

Vauxhall Viva HA_15

Foto: Jonas Berg

De virkelig store salgstallene kom ikke før de presenterte oppfølgeren Viva HB i 1966. Likevel ble det solgt bortimot 3000 eksemplarer av Viva HA, mot rundt 12 000 Viva HB. Dagens lykkepille er en 1964-modell som kostet 15 300 kroner da den ble solgt ny i Norge. Det er slett ingen upris; faktisk 200 kroner mindre enn for en Opel Kadett..!

Vauxhall Viva HA_13

Foto: Jonas Berg

Vauxhall Viva HA_10

Foto: Jonas Berg

Dette eksemplaret er en svært godt representant både for merket og modellen. Prislappen er det heller ingenting å utsette på, det må være en real høstpris siden den er satt til hyggelige 23 000 kroner. Selger opplyser forøvrig at den mangler garasjeplass, noe som kan forklare den lave prislappen. Her har du sjansen til å sikre deg et artig stykke norsk bilhistorie til en pen pengesum og gjøre en god gjerning i tillegg..!

Vauxhall Viva HA_4

Foto: Faksimile, Vauxhall-brosjyre

Vauxhall Viva HA_9

Foto: Jonas Berg

En kommentar om “Dagens lykkepille: Vauxhall Viva HA

  1. Det pussige er at denne Vauxhallen kun bodde et par kvartaler unna en hvit Opel Kadett A når den bodde langs gata her i Oslo. Jeg har tatt bilder av begge og bildene av Vauxhallen har jeg nå publisert på nettstedet mitt (Opelen kommer senere). http://oldnorway.com/2015/11/13/1964-vauxhall-viva/

    Men det jeg egentlig lurer på er om du har sluttet helt med disse «lykkepillene»? Det legges stadig ut sjeldne og sjamerende gamle biler på Finn, så det burde ikke være mangel på stoff å ta av.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s