Da var den her: Norges nye veteranbilbok er klar!

Bilbok_3

Etter et halvt års intensivt arbeid, utallige research-timer, mange spennende arkivdykk og en hel mengde fantastiske fotoshoots av godt bevarte nostalgiperler, står vi endelig med resultatet i hendene: En stor, massiv, innholdsrik og variert bilbok. Er dette årets beste julegavetips?

Av en eller annen grunn fantes det ingen bøker om de vanlige hverdagsbilene som rullet på norske veier i tiden etter andre verdenskrig og frem til den moderne bilalderen. Før nå. Vi bestemte oss for å brette opp ermene og dykke ned i entusiastverdenen. Vi har hentet fram flotte, velholdte originalbiler med spennende historie, gravd frem historiske salgsstastistikker, nybilpriser, gamle bilreklamer og en hel flora med tidsriktige bilder fra både private og offentlige samlinger.

Bilbok_1

Hvem er vi? Vi er Stein Inge Stølen og Bård Risan. To entusiaster som ønsket å bidra til den norske bilhistorien på vår egen måte. Resultatet ble 320 sider ren bilnostalgi med tittelen «Biler: Norske favoritter fra gullalderen 1950-1980». Dette er en bildedrevet bok krydret med kjent og ukjent bilhistorie, trivia og fakta som setter den nyere norske bilhistorien i det lyset den fortjener.

Forfatterne_1

Forfatterne Bård Risan og Stein Inge Stølen ved siden av en av bilene fra boka, en FIat 600D fra 1968. Foto: Privat

Vi pirker borti mange særnorske temaer, som blant annet hvordan et hopetall østeuropeiske bilmodeller kom til landet på 50-tallet og hva som gjorde at Bobla ble Norges mest solgte bilmodell noensinne. Vi viser den fantastiske utviklingen som tok sted fra frislippet den 1. oktober 1960 og frem til oljekrisen på begynnelsen av 70-tallet og belyser mange morsomme bilhistorier, som blant annet hvordan godt representerte merker som NSU, Auto Union og Borgward kom og forsvant og hvordan Volvo nesten ble norsk på slutten av 70-tallet.

Dette er likevel ikke ei tung historiebok. Her skal alle kunne sette seg ned og ta en mental pause mens de blar seg gjennom den viktigste, mest spennende og utvilsomt mest fargerike perioden i norsk bilhistorie. Sjansen for at du kjenner igjen baksetet du selv har vokst opp i, eller finner bilen til bestefar eller den tøffe kjerra til naboen, er svært stor. Her er det bare å sette av tid i godstolen og meske seg med deilig norsk bilnostalgi.

Boka vil bli tilgjengelig hos de fleste forhandlere over hele landet i løpet av de nærmeste dagene. Det er også fullt mulig å bestille boken på nettet. Det kan du gjøre her..!

Og sist men ikke minst: Tusen hjertelig takk til alle som har bidratt, enten ved å la oss ta bilder av bilene deres eller ved å sende oss egne bilder. Under ser dere noen av de som stilte opp med bilen sin til avfotografering. All ære til dere!

Takkeside_Staaende

Foto: Stein Inge Stølen

En kommentar om “Da var den her: Norges nye veteranbilbok er klar!

  1. Tilbaketråkk: Prosjekt Dauerhaftswagen: De første milene | Husker du den bilen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s