
Foto: Hans Morttjernet
Dette er utvilsomt en av verdenshistoriens viktigste bilmodeller. Listen over innovasjoner og utradisjonelle løsninger som satte en ny bransjestandard, er mange. Citroën Traction Avant ble også populær her i Norge og har fortsatt et stort og særdeles aktivt entusiastmiljø.
Få bilmerker, om noen, evner å matche Citroën når det kommer til nyskaping og grensesprenging. Amerikanske Cord var først ute med forhjulsdrift. Lancia var først ute med selvbærende karosseri. Men bare Citroën var gale nok til å kombinere dette i en og samme bil. Og de gjorde det så tidlig som i 1934.
Bilen det er snakk om, er Traction Avant. Navnet betyr ganske enkelt «forhjulsdrift» på morsspråket, en oppskrift som Citroën har holdt seg til i over åtti år. Ved siden av å være verdens første forhjulsdrevne bil med selvbærende karosseri, var den også utstyrt med et toppmoderne understell som aldri før var sett på en produksjonsbil.
Dette bestod av uavhengige torsjonsstag på forakselen, et konsept en senere kunne finne på tsjekkiske Tatra og Volkswagen. Den kom i flere motorvarianter som ble adskilt på tradisjonelt fransk vis ved å dele de inn etter antall avgiftshester (en fransk avgiftshest tilsvarer 4,5 hestekrefter). Disse var henholdsvis Citroën 7, 11 og 15.

Foto: Pressebilde, Citroën
Dagens lykkepille er av 11-typen fra 1953 med litt over 50 hestekrefter. I årets «Hvem, hva, hvor» kan vi lese at innstegsmodellen 11 Légère kostet 16 200 kroner her i Norge, mens 11 Normale kostet 17 300 kroner. Storebror 15-6 med 2,9-liters rekkesekser kostet hele 22 500 kroner, rundt 315 000 kroner i dagens verdi.
Bilen på bildene ble importert fra Nederland for over 30 år siden og har tjent som kosebil siden den gang. Da jeg ringte selgeren for å ta en prat, var bilen allerede solgt. Ikke så rart siden prisen lå på under 100 000 kroner, en svært god pris for et såpass ryddig og pent eksemplar.
Med tanke på at Traction Avant var tilgjengelig allerede fra 1934, er det rett og slett imponerende at konkurrentene ikke hadde greid å ta igjen forspranget selv da den siste TA 11 rullet ut av fabrikken i 1957. Kjøreegenskapene var i en klasse for seg, noe som gjorde den svært populær i bilsportsammenheng. Vi avslutter artikkelen med en artig norsk Citroën-reklame som skryter hemningsløst av seieren i Rally Viking i 1951…