Det er ikke bare i Boble-sammenheng at splittvindu er ekstra gjevt. De tidligste PV-modellene, kalt 444, hadde nemlig delt frontrute. Men her får du mye mer enn bare en strek i synsfeltet: Svensk kvalitet, sikkerhet og kjørekomfort som svært få kunne matche står også på menyen.
Historien med PV 444 begynner allerede i krigens dager. Planene lå klare allerede i 1944 og en prototype ble vist i Kungliga Tennishallen i Stockholm 1. september. Begeistringen var stor og forventningene til produksjonsbilene enda større. Men grunnet generell mangel på råvarer og materialer etter krigen kom ikke produksjonen i gang før i 1947.

Foto: Faksimile av Volvo-reklame
De første utgavene hadde B4B-motor på rundt 40 hestekrefter. Det høres ikke mye ut, men siden den romslige bilen bare veide rundt et tonn, holdt kreftene i massevis – i alle fall til datidens fartsgrenser. Det var svært få steder en lovlig kunne kjøre fortere enn 75 kilometer i timen…
PV-ens kjøreegenskaper gjorde den likevel til en favoritt blant sjåfører med tungt høyrebein. For mange gryende kjøretalenter ble den inngangsbilletten til motorsport-karrieren: Hans Ingier, Arne Ingier, John Unnerud, Carsten Johansson, Gunnar Hagerud, Petter Løken, Tore H. Bratlie, Ola Rustad, Gunnar Kittilsen, Per Engseth og mange flere trakterte PV på 50-, 60- og 70-tallet. Det hjalp nok også at motorene etter hvert ble større og trimmingskunnskapen mer utbredt.
I dag er det ikke annet å gjøre enn å la seg imponere over hvor godt sammenskrudd Volvo PV var fra første start. På en tid der Volkswagen Boble ikke engang hadde synkronisert girkasse (det ble ikke standard på folkevogna før i 1952!) fremsto PV 444 en langt mer moderne og lettkjørt bil.

Foto: Hilde Aabol
Bilen på bildene er en av de klart peneste eksemplarene i Norge. Den blå lakken synes jeg er en svært riktig PV-farge og interiøret ser griselekkert ut. Bilen ble totalrenovert og pusset opp i 2000, noe som gjør at den ser omtrent ny ut i dag. Hvis den kjører halvparten så bra som den ser ut, må dette være en drømmeveteran av de svært sjeldne.

Foto: Faksimile av norsk Volvo-reklame, 50-tallet