Stuntkjøring anno 1962: «Sønner av Norge kjøper bil»

Sonner av Norge_2

Foto: Skjermdump, Youtube

Mange tenker på Olsenbanden-filmene når en skal finne eksempler på råkjøring med klassiske biler i norsk filmsammenheng. Men mange år før Egon Olsen og gjengen hans dukket opp på lerretet, var det andre filmer som tok kjøringen helt ut – deriblant «Sønner av Norge».

Sonner av Norge_7

Fotokilde: Filmbasen.no

I 1962 dukket det opp en oppfølger av suksessen «Sønner av Norge», en film som portretterte drabantby-livet med en god dose satire. «Sønner av Norge kjøper bil» tok for seg nordmenns nye forkjærlighet for privatbilen og alt den kunne gjøre for familielivet. Ervervelse av førerkort, kreative nedbetalingsavtaler og bilferie kan vel kalles stikkordene i denne 98 minutter lange filmen, som nå ligger ute på Youtube i fullformat.

Sonner av Norge_4

Foto: Skjermdump, Youtube

Det er jo en kjensgjerning at sikkerhet ikke var en like høy prioritet før i tiden som nå. Dette blir spesielt tydelig hvis en studerer bilens utvikling: Elementer som sikkerhetsbelter og kollisjonstesting ble ikke vanlig før langt utpå sekstitallet, og da gjerne med Volvo som pioner på de fleste områder.

Sonner av Norge_6

Foto: Skjermdump, Youtube

Et annet område hvor vi kan se at HMS ikke var helt dagligdags, er filmbransjen. Det var mye enklere å lage kule stunts på lerretet i gamle dager, rett og slett fordi en ikke hadde samme konsekvens-tankegang som i dag. Derfor framstår mange av kjørescenene i denne gode, gamle klassikeren fra 1962 som langt heftigere enn de du ser i norsk film i dag.

Sonner av Norge_5

Foto: Skjermdump, Youtube

Her er det bare å ta frem popcornet og begynne å identifisere bilmodeller! Snurr film…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s