Dagens lykkepille: Fiat 850 Sport Coupé

Fiat 840 Sport Coupe 6

Foto: Endre Bu

Det er ikke hver dag en får sjansen til å sikre seg en sporty todørs italiener fra sekstitallet til en fornuftig pris. Fiat 850 Sport Coupé er utvilsomt en av de rimeligste smilebåndtrimmerne som finnes. Her i den deiligste fargen av dem alle – Giallo Positano. Sukk…

Fiat 840 Sport Coupe 4

Foto: Endre Bu

Det er nesten så en blir litt trist. En bil som dette må da være verdt mer enn det eieren forlanger? Han ber bare om 35 000 kroner for denne flotte, sennepsgule skjønnheten. Med i prisen får du ekte Campagnolo-magnesiumfelger (riktignok hentet fra søskenbarnet Alfa Romeo) og en hel bråte reservedeler.
08091011r

Foto: Faksimile, Fiat-brosjyre

I en perfekt verden, hvor slike skatter blir verdsatt for det de er, hadde denne fyrrige latineren kostet minst det dobbelte. Men slik er det nå engang ei. Det som er positivt, er at den dermed blir tilgjengelig for alle de som ønsker seg en billig inngangsbillett til et liv som italofil sportsbil-entusiast. Og for et liv det er!
fiat-850-sport-coupe-09

Foto: Faksimile, Fiat-brosjyre

Fiat 850 var oppfølgeren til 600, med tilsvarende mekanikk og litt større motorvolum. Denne ble også levert i en sprek 850 Special-utgave, samt Coupé og Spider. Disse tre utgavene delte samme motor, en oppfrisket variant av standard-motoren på 850 kubikk som leverte 47 hk.
Fiat 840 Sport Coupe 3

Foto: Endre Bu

I 1968 ble det bestemt at Coupé og Spider fortjente enda mer pepp og Fiat boret opp motoren til 903 kubikk. Nå leverte den hele 52 hestekrefter, mer enn nok til å gi modellen svært livlige kjøreegenskaper siden egenvekten bare var 745 kg (i Coupé-utførelse). 0-100 gikk unna på under 20 sekunder og toppfarten var 145 km/t. Mer trengte en ikke for å være sjef på slutten av sekstitallet.
Fiat 840 Sport Coupe 2

Foto: Endre Bu

Det er en slik vi ser på bildene – en 1969 Fiat 850 Sport Coupé. Ikke la deg lure av «matching numbers»-skiltet, noe som ofte blir brukt på biler som er importert til Norge i nyere tid – denne ble faktisk solgt ny på Skreia i 1969. Norsk historie, flott design, herlige kjøreegenskaper og italiensk temperament – hvem kan ønske seg mer?
Fiat 840 Sport Coupe 1

Foto: Endre Bu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s