Dagens lykkepille: Chrysler 180

Foto: Oddvar Kroken

I dag var det nesten så jeg måtte tjore meg fast i stolen for ikke å falle for fristelsen. Annonsen jeg ramlet over på nettet, var en sånn som veteranbil-entusiaster har våte drømmer om. Teksten inneholdt fraser som «låvebil som har stått inne i mange år» og «sjeldent og meget pent eksemplar», i tillegg til at prisantydningen var svært hyggelig.

Foto: Oddvar Kroken

Bilen på bildene var en 1971-modell Chrysler 180, en av modellene i den norske bilfloraen med særdeles forvirrende historie. Denne Chrysleren har lite eller ingenting med sine amerikanske navnebrødre å gjøre. På den tiden hadde Chrysler etablert en egen avdeling i Europa, kjøpt opp den britiske Rootes-gruppen og franske Simca for å konkurrere med Ford og GM. Noe de egentlig aldri helt fikk til.

Foto: Oddvar Kroken

Chrysler 180 ble til som et samarbeid mellom britiske Rootes og Simca og ble lansert i 1970. Dette er en bil som ligner veldig på Hillman Avenger, men med Simca-motorer under panseret. Det er for såvidt greit nok. Men så blir det mer komplisert: I 1979 raknet hele Chryslers Europa-divisjon og restene ble solgt til den franske PSA-gruppen (Peugeot / Citroën). Så nå var bilen i praksis en Chrysler/Hillman/Simca/Talbot/Peugeot/Citroën, alt etter hvordan du ser på det…

Foto: Oddvar Kroken

Dette er med andre ord nok en modell i bilhistorien som ble offer for manglende salgssuksess og endte opp som kasteball mellom forskjellige firmaer. Her i Norge ble det solgt rundt 4 300 eksemplarer mellom 1970 og 1979, med salgstopp i 1971 (764 dette året). I dag er de borte, alle sammen – i likhet med Alfa Romeo Alfasud, Morris Marina, Simca 1307 og de andre perifere bilmodellene fra 70-tallet.

Foto: Oddvar Kroken

Bortsett fra dette herlige eksemplaret, så klart. Hvis det er noen der ute med sans for deilig komplisert bilhistorie og velholdte hverdagsbiler fra 70-tallet, er det utrolig lite å lure på. Denne er en «no-brainer»! Eller, sagt på en annen måte: Et grisebillig opphold i «The Chrysler Suite»…

Foto: Oddvar Kroken

3 kommentarer om “Dagens lykkepille: Chrysler 180

  1. Har hatt 2 Chrysler France. Først en 180 1975 modell og så en 2 liter 1980 modell. Nydelige biler som det var en lyst å kjøre.

    Liker

  2. To av mine onkler hadde sånn på 80-tallet. Lyse brun metallik. 180`n hadde faktisk beige vinyltak(uvanlig?) og den andre hadde svart tak, 2liter og automat – noe som kledde disse bilene godt!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s